Nordcell строи 1.2GW фотоволтаици в Швеция

Шведският производител на модули Nordcell разкри планове за изграждане на съоръжение за производство на модули с капацитет 1,2 GW в Северна Швеция. Компанията оценява възможните места за фабриката и се надява да вземе окончателно решение скоро, като производството трябва да започне през първата половина на 2025 г. При пълен капацитет Nordcell очаква да произвежда 2,5 милиона модула годишно в съоръжението.

Nordcell подчертава зависимостта на Европа почти изцяло от вносни модули от Китай и Югоизточна Азия. Въпреки амбицията на ЕС да произвежда 40% от всички технологии с нулеви нетни емисии, включително соларни панели, до 2030 г., целта „е малко вероятно“ да бъде постигната въз основа на текущите темпове на добавяне на производствен капацитет, според компанията.

„ЕС е оценен да инсталира около един милиард слънчеви панели до 2030 г. Освен ако нещо не се промени, 97% от тях ще бъдат панели извън Европа“, каза Вахид Туси, съосновател на Nordcell.

Компанията заяви, че нейното съоръжение ще бъде захранвано изцяло от източници на енергия без изкопаеми горива, потенциално давайки му конкурентно предимство пред вноса, който може да не отговаря на тарифата за въглеродни граници на ЕС (CBAM), влизаща в сила през 2026 г.

Йохен Ренц, ръководител на отдела за трансфер на технологии във фотоволтаичния отдел на института Фраунхофер ISE, добави: „Ние си сътрудничим с Nordcell от самото начало, инициирайки оценка на жизнения цикъл, за да анализираме въздействието върху околната среда на производството. Стана ясно, че Швеция има значителни предимства в световен мащаб за намаляване на въглеродния отпечатък в производството на фотоволтаици.“

Компанията също така посочи, че нейният завод ще се фокусира върху „мащаби, AI-задвижвана автоматизация и най-съвременно качество“.

❗❗❗ СХОДНИ ПУБЛИКАЦИИ:  Да поговорим за малките зелени неща ...

Петер Фат, член на борда на Европейския съвет за производство на слънчева енергия и говорител на немските производители на машини за соларни клетки във VDMA, добави: „Nordcell фундаментално преосмисля стандартния производствен шаблон и внедрява следващо ниво на автоматизация, комбинирано с най-съвременното производствено оборудване. Това ще позволи на Nordcell да произвежда слънчеви панели от световна класа на конкурентна цена.“

Реализацията на плановете на Nordcell би била добре дошла новина за изпитващата трудности индустрия за производство на слънчеви панели в Европа, която предупреждава за предстоящ колапс поради конкуренция от чужбина, особено Китай. Европейската комисия се сблъска с натиск да подкрепи индустрията и наскоро се съгласи по принцип да го направи, без да предоставя допълнителни подробности.